Timeplan 2022 Vår - lærer Arne Melchior - Førsteamanuensis
1. Introduksjon til kurset (Melchior)
1
Mål og mening med emnet. Oversikt over undervisningen – problemstillinger og tema. Forventninger til studentene. Sjømatens rolle i den globale matforsyningen.
Zoom Meeting
https://uit.zoom.us/j/62475058716?pwd=UGt3VXpka2tOVE9Vdm5BdU9VZmFGdz09
Meeting ID: 624 7505 8716
Password: 631045
2. Internasjonal handel med vekt på sjømat og matvarer (Melchior og gjestebidrag fra FAO, Roma).
2
Hovedtrekk i verdenshandelen. Industrivarer vs. råvarer. Næringsintern handel. Handelen med matvarer og sjømat: Utvikling, viktigste eksportører og importører. Norsk sjømateksport: Utvikling, produkter, markeder.
Pensum: FAO 2020. Tilleggslitteratur: Melchior 2018, kapittel 2.
Zoom Meeting
https://uit.zoom.us/j/66804990826?pwd=Q3o5L0VJL1A3K2ZMUGcwQUNoVVpJUT09
Meeting ID: 668 0499 0826
Password: 557703
Speakers from FAO (2nd hour) will be
Audun Lem (Deputy Director at FAO Fisheries Division)
Marcio Castro de Souza (Senior Fishery Officer (International Trade); Secretary of FAO Subcommittee on Fish Trade and GLOBEFISH Coordinator)
3. Barrierer for handelen med sjømat: Toll (Melchior).
3
Virkningen av en tollsats for handelen. Tollbegreper: Bundet toll, anvendt toll, preferansetoll. WTOs prinsipper om toll. Tolltariffen. Toll for sjømat globalt og i EU. Tollkvoter. Ostetollen.
Pensum: Melchior 2020 (kap. 6 i Melchior & Nilssen 2020). Tilleggslesning: Melchior 2015: WTO enlargement, tariffs and world seafood trade, FAO Fisheries Circulars No. 1100.
Zoom Meeting
https://uit.zoom.us/j/61895229111?pwd=aGgrTnJqOUR4T05teFlMdTNwU0kzQT09
Meeting ID: 618 9522 9111
Password: 672722
Forelesningen er 14.15-16 men det er lagt til 15 minutter på zoom før og etter.
4. Det globale handelsregimet og WTO (Melchior og Alf Håkon Hoel).
4
GATT 1947 og senere forhandlingsrunder. Etableringen av WTO i 1995. WTO – oppbygning og virkemåte. Tilknyttede avtaler: GATT, GATS, TRIPS. Subsidier. Antidumping. SPS, TBT. Safeguards. Vilkår for utviklingsland. Tvisteløsning. Pågående forhandlinger, Doha-runden, fiskerisubsidier. Om nødvendig brukes noe av forelesning 5 på dette.
Pensum: Sivertsen (1995), WTO nettside, IISD (2020).
5. Utbredelsen av frihandelsavtaler utenfor WTO (Melchior).
5
Vilkår for frihandelsavtaler i WTO. Økonomisk teori om frihandelsavtaler. Historikk. Utviklingen av EU, EFTA, EØS og frihandelsavtalene i Europa. Viktige handelsavtaler utenfor Europa: NAFTA/CUSMA, CPTPP, RCEP og andre. Innholdet i frihandelsavtaler: Toll, tjenestehandel, andre bestemmelser, jurisdiksjon.
Pensum: Melchior, A. (2015) Internasjonale handelsavtaler 2015 – trender og utfordringer, Magma 2015(5): 30-43. Tilleggslitteratur: Melchior (2015), EU som handelspolitisk aktør, kapittel 3 i Melchior & Sverdrup (2015). Melchior (2018), kapitlene 3-5.
6. EØS-avtalen (Melchior)
6
EØS-avtalens bakgrunn og historie. Norges avtaler med EU. Norges forhandlinger med EU. Fisk i EØS. EØS versus Brexit og Sveits.
Pensum: Melchior & Nilssen 2020, kap. 1 og 2. Andre kapitler er supplerende lesning.
8. Handelsavtaler og Brexit. Teorier om internasjonal handel I (Melchior). Gjestebidrag Norges Sjømatråd.
8
Vi gjennomgår handelsavtaler i Asia fra forelesning 5, og Brexit fra forelesning 6, som vi ikke rakk. Hvis tid begynner vi på ny handelsteori, men sannsynligvis blir det ikke før forelesning 9. Oversikt over viktige modeller og tilnærminger. Drivkrefter for handel, økonomiske virkninger. Etterspørselsmodeller: Cobb-Douglas og CES (Constant elasticity of substitution). Monopolistisk konkurranse: Bedriftstilpasning og prissetting.
Time 2: Gjesteforedrag ved Direktør Tom-Jørgen Gangsø, Norges Sjømatråd. Norsk sjømateksport. Handelshindringer i eksportmarkedene.
Pensum: Forelesningsnotat. Supplerende lesning: Fujita, Krugman & Venables 2005, kap. 4 (gjøres tilgjengelig i pdf).
9. Teorier om internasjonal handel II (Melchior).
9
Handelsmodell med monopolistisk konkurranse. Markedslikevekt. Betydningen av handelsbarriererer og markedsstørrelse. Hjemmemarkedseffekten. Nyklassisk teori om handel drevet av faktorforskjeller: Heckscher-Ohlin-Samuelson-modellen (HOS) - oversikt og hovedresultater.
Pensum: Forelesningsnotat. Supplerende lesning: Fujita, Krugman & Venables 2005, kap. 4 (gjøres tilgjengelig i pdf). Se også kapittel 6, Vedlegg 6A i Melchior & Nilssen (red.) (2020).
10. Sjømathandel på bedriftsnivå (Melchior & gjesteforeleser Hans-Martin Straume, BI).
10
De senere år har «mikrodata» for handel på bedriftsnivå blitt mye mer tilgjengelig som følge av IKT-revolusjonen, og både teori og empiriske metoder for internasjonal handel er utviklet for å ta hensyn til dynamikken på bedriftsnivå. Hans-Martin Straume har i sin forskning fokusert på norsk sjømathandel basert på mikrodata, og vil forelese om tilnærminger, begreper og resultater.
Pensum: Straume et al. (2019).
11. Handelspolitikkens politiske økonomi. Næringsinteresser og forhandlinger (Melchior & gjesteforelesning: Ivar Gaasland, BI).
11
Interesser og interesseavveininger. Sakskoblinger. Hvordan har markedsadgang for sjømat blitt «koblet» med andre temaer i Norges handelsforhandlinger? Fisk versus landbruk: Hvem foretar avveiningen?
Pensum: Gaasland 2015, Harstad 2015, kapitlene 2 og 4 i Melchior & Sverdrup 2015. Melchior (2020) Norges handelsforhandlinger med EU gjennom 50 år: Sakskoblinger og forhandlingsmakt. Kap. 2 i Melchior & Nilssen (red.) (2020). Andre kapitler i Melchior & Sverdrup (2015) er supplerende lesning.
14. Global handelspolitikk: Aktuelle problemstillinger og deres relevans for sjømatnæringen (Melchior).
14
Doha-rundens sammenbrudd. Kinas rolle. Handelspolitikken under Trump. Konflikter i WTO. Sikkerhetskonflikter og handel. Ukraina/sanksjoner. Kina/Nobelprisen. Frihandelsavtaler på vent. Norges forhandlinger. EU sin grønne giv: Hva er den grønne given og hvordan berøres Norge og norsk fiskerinæring? Nye krav til finansinstitusjonene og taksonomien. Fit for fifty. Eventuelt brukes også en del av forelesning 15 på dette.
Pensum: Melchior (2017) Handelspolitikken under Trump. NUPI-notat.
15. Oppsummering av kurset og blikk mot eksamen (Melchior).
15
Repetisjon av sentrale temaer. Dialog om relevans, anvendelse, eksamen.